In Memoriam Wiebe Kort

 
 

In Memoriam Wiebe Kort

Geplaatst op 27-02-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Gerrit Hofstra

In Memoriam Wiebe Kort

Wiebe Kort werd geboren in 1944 in Kortezwaag. Kortezwaag was nou niet direct een plaats in het Friese merengebied, maar de familie Kort was wel helemaal behept met het watersportvirus. Zo bouwden Wiebe met zijn vader een aantal 16m2-en waarvan de 3588 Wynharpe de bekendste is en Wiebe met veel succes wedstrijden in heeft gezeild.

Vóór Wiebe begon met wedstrijdzeilen was hij actief als zeilinstructeur bij zeilschool Anja van Jacques Tempel. Hier leerde hij met een zeilboot om te gaan en de meeste voldoening hadden de mannen als ze voor de wind op lager wal bij het theehuis aan zeilden en dan vlak voor de wal een opschieter maakten en achteruit aanlegden op lager wal.

Wiebe ging meedoen aan wedstrijden en niet onverdienstelijk. In 1970 werd hij samen met Otto de Vries uit Gorredijk Nederlands kampioen in de 16m2 klasse. Dit was ook de tijd waarin ik samen met mijn broer ging zeilen in deze klasse. En wij keken natuurlijk ontzettend op tegen de nationaal kampioen Wiebe Kort.

Door het zeilen kregen wij een vriendschappelijke relatie.

Wiebe was een allround sportman. Zo was hij ook een technisch zeer begaafde schaatser en werd hij schaatstrainer van de jong oranje damesploeg. Wiebe heeft bekende schaatsers als Alie Boorsma, Ria Visser en Thea Limbach begeleid tot mondiale toppers.

Door zijn zeilprestaties dongen ook zeilmakers naar zijn gunsten. Wiebe die een opleiding als leraar had voelde zich niet helemaal thuis voor de klas en trad in dienst bij zeilmakerij Molenaar waar hij het vak leerde.

Echter, zeilmakerij de Vries in Grou wilde ook graag 16m2 zeilen maken en Wiebe werd overgehaald om bij hen te komen werken. Gelijk werden revolutionaire zeilen gemaakt waarmee veel prijzen werden gewonnen.

Wiebe was intussen getrouwd met Jellie van der Schaaf uit Drachten. Ze kregen 2 zonen, Thijs en Erik die – hoe kon het ook anders – besmet werden met hetzelfde zeilvirus en later diverse keren Nederlands kampioen in de kwadraat klasse werden.

Wiebe vond al snel dat hij genoeg ervaring had om zelf een zeilmakerij te beginnen en samen met collega Rudie Smits ontstond zeilmakerij Kort en Smits. Veel successen in allerlei klassen werden behaald met door hen gemaakte zeilen.

Al die tijd bleef Wiebe de 16m2 trouw al was het niet meer steeds in de 3588. Zo heeft hij nog gezeild in de 4206, de 4293 en natuurlijk de 4328. Wiebe heeft door de tijd veel evenementen gewonnen. O.a. werd minstens 11 keer de sneekweek gewonnen en vele malen was hij de beste met een NNWB kampioenschap. Ik heb 1 keer het genoegen mogen smaken om samen met hem de Holland Week in Loosdrecht te winnen.

Wiebe heeft vanaf 1963 onafgebroken 55 jaar wedstrijden gezeild in de 16m2.

Naast het zeilen in de kwadraat heeft Wiebe nog een keer een jaar in een Regenboog gestuurd en later nog een jaar in de Pampus. De 16m2 bleef echter zijn grote liefde. Toen hij ouder werd kreeg hij de beschikking over de 4109 en hiermee werden vele toertochten in de Alde Feanen tussen Grou en Eernewoude gemaakt. Zo is er nog een foto van vorige zomer van Wiebe, Thijs en Erik die met zijn drieën een zeiltocht maken. Wiebe zijn gezondheid ging achteruit maar bleef een echte sportman en tot enkele jaren geleden zat hij nog bijna elke dag op zijn racefiets en gaf hij schaatstraining op Thialf.

Wedstrijdzeilen deed hij niet meer maar wel bleef hij zijn zoons volgen en kon dan ook vaak een wedstrijd beter navertellen dan iemand die actief had deelgenomen.

Ongeveer vier jaar geleden hebben Wiebe en ik nog meegedaan aan een evenement op Grou. Dat we toen gewonnen hebben is niet in het minst te danken aan de info die ik aan boord van hem kreeg.

We zullen hem missen op en bij het water.

 

Gerrit Hofstra


 

ADRESGEGEVENS

Binnen Kalkhaven 2
3311 JC Dordrecht, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U