Al sinds 1945: De Schildweek

Al sinds 1945: De Schildweek

Geplaatst op 29-07-2023  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Erik Groeneveld & Elise Gruber

Schildweek 2023

Een aantal zeilweken staan sinds jaar en dag op de agenda. De Schildweek hoort hier traditiegetrouw bij. Dit evenement wordt verzeild op het Schildmeer, een meer dat gelegen is in de Provincie Groningen tussen de plaatsen Overschild en Steendam.

Een stukje historie; het Schildmeer is qua ligging interessant. Het ligt bovenop de overgang van een gebied met zandruggen naar een gebied van zeeklei. Deze zeeklei is aanwezig aangezien een groot deel van Noord- en West-Nederland duizenden jaren geleden tot het waddengebied behoorde. Als je heden ten dage in deze zeeklei een spade in de grond steekt en een jaar later terugkomt, staat deze er nog net zo als toen je vertrok. Vanaf het jaar 500 wordt er door akkerbouwers dankbaar gebruik gemaakt van de zeer vruchtbare kleigrond en vanaf het jaar 800 werd er gestart met het ontginnen van het aanwezige veengebied.

Het Schildmeer is waarschijnlijk ontstaan uit zogenaamde ‘meerstallen’, meerdere natuurlijk gevormde plassen in hoogveengebied. Doordat het wateroppervlakte door vervening/turfwinning werd vergroot ontstond geleidelijk aan het Schildmeer in de vorm zoals wij dat nu kennen.

Gevaren wordt er al vele jaren op het Schildmeer. Vanaf Hemelvaartsdag 1897 organiseerde Barteld van Heuveln een jaarlijks terugkerend evenement en werd de watersport voor het dorp Steendam geleidelijk aan belangrijker. De recreatievaart kwam op gang, waardoor onder andere bootverhuur-en café Hinrichs kon ontstaan. In de jaren ’30 zijn er zelfs twee zeilverenigingen; zeilvereniging Steendam en ’t Olle Schild die in 1942 fuseren tot Zeilvereniging ’t Olle Schild-Steendam. Vanaf 1945 bestaat de Schildweek als zeilevenement.

Dit jaar werd de Schildweek tussen 22 en 27 juli gevaren. Alle zeilers streden om de eer en er waren uiteenlopende klassen op het water te zien. Zoals altijd waren de 16m2 en als jeugdklasse de Flits van de partij, daarnaast vielen de zwaardboten uit de Europe-klasse op.

De vier wedstrijden die in het weekend worden gevaren leveren een eindklassement op voor de zeilers die de boot op de trailer moeten zetten en vanaf maandag weer andere plannen hebben. Voor de zeilers die de maandag tot en met de donderdag blijven zeilen is dit echter een tussenstand.

De zaterdag begon met goede weersomstandigheden waarbij Bas en Monique helaas net iets te scherp gestart waren. Een mooi gevaren eerste plaats werd daardoor vervangen in een ocs. Op de zondag trok de wind stevig aan en konden de geplande twee wedstrijden gezeild worden. Er werd volop strijd geleverd en door een aantal zeilers werd deze dag goed gebruikt door hem als training met zwaar weer te benaderen. Zowel de zeilers als het materiaal werden op de proef gesteld en aan het einde van dit weekend kon er een top drie worden opgemaakt. Theo en Daan stonden op de hoogste trede, Elise en Erik op plaats twee en Henk en Albert hadden zich vastgebeten in de derde trede van het ereschavot.

Op maandag waren de boten afgekoeld van de wind van een dag eerder, toch trok de wind weer stevig aan. Jan Dik (de broer van) voer met Jorian in een geleende boot die de wind van zondag niet prettig verteerd bleek te hebben. Voor de start voer de 3966 plotseling rond met de zeilen bijna ondersteboven. Het bleek dat een wandputting los was geraakt en een deel van de romp en het dek in een opwaartse kracht had meegenomen. Een hoop gekraak, houtsplinters, gaten, gescheurde latten en twee aangedane gezichten was het treurige gevolg. Dankzij de oplettende vrijwilligers van de rescue konden beide mannen vlot naar de haven worden gesleept en kon de schade worden opgenomen. Voor de 3966 kwam er daardoor helaas vroegtijdig een einde aan dit evenement.

Spectaculair was het varen in de vlagen die met regelmaat over het water trokken. De zeilers die een vlaag voor de boeg kregen ‘vlogen’ over het water. Bas gaf aan zijn snelheidsrecord verbroken te hebben in een halvewinds rak. De bemanning van de 4411 greep net naast deze bewuste windvlaag

en zag zowel de 4391 als de 4332 wegstuiven. Monique en Albert vol in de trapeze, Bas en Henk vol hangend en veel, heel veel opspattend water rondom twee boten die met de seconde verder voor kwamen te liggen. Twee kilometer halve wind planeren in een kwadraat blijft prachtig, ook al kijk je er van een (steeds groter wordende) afstand naar!

De overige dagen lieten een verschillend weerbeeld zien. De wind varieerde in kracht en kwam uit verschillende richtingen waardoor de zeilers op diverse banen konden varen. Omdat de boeien verspreid over het meer gelegd zijn kregen wij ieder deel van het water te zien. Theo trakteerde Daniel en zichzelf tijdens zijn vijftigste Schildweek op de eindoverwinning. Elise en Erik kwamen op de tweede plek en de derde plaats werd ingenomen door Henk en Albert.

Vanaf deze plaats nogmaals dank aan de vele vrijwilligers die dit evenement mogelijk hebben gemaakt. ZVOSS heeft de beschikking over een harde kern liefhebbers met hart voor de zaak. Het evenement had meer boten verdiend.

Mocht je overwegen om volgend jaar mee te doen: het is de moeite waard. Naast het zeilen is er genoeg te zien. Ontdek de provincie en ervaar waarom dit landschap door velen is bezongen. Van spectaculaire vergezichten, de vele wierdedorpen en prachtige borgen tot aan de beken en houtwallen; er is ook voor de personen die op de wal blijven veel te zien en te ontdekken.

 

Groeten 4411

Erik Groeneveld & Elise Gruber

Zie hier de uitslagen.


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U