Prijzen: een spiegel van de tijd

Prijzen: een spiegel van de tijd

Geplaatst op 25-04-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Pieter Lanser

Prijzen: een spiegel van de tijd

prijs-1Al sinds de eerste dagen van de zestienkwadraat zijn er wedstrijden gezeild in een 16m2. Negentig jaar dus. Voor de meeste zeilers gold het Olympisch adagium: meedoen is belangrijker dan winnen, maar winnen is leuker dan verliezen. Sommigen wonnen nooit een prijs. prijs-3Anderen lieten een aanbouw aan hun huis bouwen om de prijzen die ze ooit gewonnen hadden uit te stallen.

Er waren tijden waarin keramische kunstwerkjes en glaswerk in de mode waren, er waren designprijzen van de Goudse edelsmid en zeiler Menno Meijer, roestvast staal kwam in opkomst, prijzen uit de Volksrepubliek China en wat niet al. Mensen die 25 of zelfs 50 jaar lid zijn van onze KO hebben alles een keer voorbij zien komen.Slechts weinig ontwerpen bleken uniek en tijdloos.

 

Prijzen: anno 2022

We weten dat het geen wedstrijdzeiler om het winnen van  de prijzen te doen is. Dat zal bij het jubileumevenement in Grou niet anders zijn. De meeste winnaars hebben al een prijs. We weten ook dat prijzen in menig huishouden prijs-4 toch heel sneaky worden uitgestald. Vooral hoofd- en wisselprijzen vinden een mooie plaats, mits ze natuurlijk het vertonen waard zijn. Anders rest de roemloze schoenen- of verhuisdoos.

Het jubileumevenement is een uitgelezen kans om uw interieur te verfraaien. De KO dacht me u mee.

Op de foto ziet u de wisselprijs die in 1996 ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum in Bergum ter beschikking is gesteld. Volgens de overlevering was het een soort runner up prijs.

Kort & Smits Zeilmakers was indertijd de gulle gever en de Hendrik Bulthuis Groep (HBG) de dankbare ontvanger. De HBG is in 2010 opgeheven. De prijs is in 2013 voor het laatst uitgereikt. De eerste winnaar was Bouke IJntema, de laatste  Wietse Cuperus.

Deze prijs zal vanaf 2022 opnieuw ingezet worden als wisselprijs voor het 16m2-jubileum:

 Krijgt dit kleinood straks een mooie plaats in uw woon- of studeerkamer?

 

prijs-5Rond 2015 werd het mogelijk om met geavanceerde lasertechnieken een driedimensionale afbeelding in een blok plexiglas te maken. De overtreffende trap van scherpte, contrast , dieptewerking wordt echter bereikt met kristalglas.

De firma Flexicon heeft met en voor ons een model gemaakt dat beschikbaar is voor de eerste drie stuurlieden in het klassement van de gold fleet en de silver fleet. De bemanning wordt uiteraard niet vergeten.

U bent dan de winnaar van de eerste en voorlopig unieke, virtuele Zestienkwadraat, een exemplaar dat u niet kunt aanraken. Een prijs die u ook niet zo maar even wint. Een prijs die u met trots aan uw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen laat zien. Misschien zelfs een prijs die u bij de notaris als erfstuk laat beschrijven. Iemand zou over 50 jaar, maar eens aan het kortste eind kunnen trekken. Zo een prijs wilt u toch allemaal winnen?


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U