Goudse Zeilweek 2024: Bijbruinen, zeilles en een houten sloep

Goudse Zeilweek 2024: Bijbruinen, zeilles en een houten sloep

Geplaatst op 23-05-2024  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Tim Rijfers

Zoals sommige van jullie misschien weten studeer ik in Delft en woon ik daar ook in een studentenhuis. Vaak krijg ik te horen van huisgenoten: ‘wat doe jij nou eigenlijk elk weekend? beetje zitten in een houten sloep, touwtje trekken, bij bruinen en daarna bier drinken?’ plaats-3

Om dit vooroordeel te veranderen en om te laten zien hoe mooi en verslavend het spelletje is neem ik nu af en toe een enthousiast huisgenootje mee in de kwadraat, in mijn ogen de perfecte boot om zonder ervaring een keer op te stappen. Dit weekend had mijn huisgenootje Luuk een dag tijd en besloten we mee te doen aan de Goudse zeilweek.

Ligt geïrriteerd dat we toch een stuk eerder weg moesten uit Delft dan ik van tevoren had verteld kwamen we aan in Reeuwijk, waar de wind helaas nog niet was gearriveerd. Na een koffietje met uitzicht op een plas zo glad als een spiegel vroeg hij: ‘Wat doen we nu dan?’ Ja, wachten en slappe zeilverhalen die iedereen al 10x gehoord heeft aan elkaar vertellen...

plaats-2Dit hebben we volgehouden tot de lunch en daarna hebben we toch maar besloten om het water op te gaan. Wind of niet, hij zou leren (wedstrijd)zeilen vandaag. Dit bleek toch lastiger dan gedacht en met een super onstabiele wind van 0-3 knopen leek het oprecht meer op een beetje chillen en bij bruinen dan zeilen.

Even leek het kwartje de goede kant op te vallen en kwam er een beetje wind. Het comité reageerde snel en de eerste groep was zo gestart. Het mocht echter niet baten; nadat alle klassen gestart waren, viel de wind echt helemaal weg. Geen wedstrijden gezeild dus en nog steeds een niet overtuigde huisgenoot over hoe mooi zeilen is.

Zondag kon Luuk niet en voer ik oud en vertrouwd samen met mijn vader. Na een sleepje van Ruud en Reinout naar de andere plas was er gelukkig genoeg wind om te varen. De eerste race moesten de meeste mensen even wennen aan de grote shifts, vlagen, windgaten en eilanden die de Reeuwijkse plas rijk is. Alleen Jeroen en Sjaak waren plaats-1 gelijk scherp en begonnen de reeks goed, wat belangrijk bleek te zijn voor hun winst. Na de lunch trokken er buien over de plas waardoor de wind flink toenam en naar links draaide. Plots stond de wind in de lengterichting van de plas. Het comité handelde snel en we konden een prachtige wedstrijd zeilen met als kers op de taart 15 knopen en een super lang kruisrak naar de finish. Met deze afsluiting kwam iedereen voldaan het water af, maar was het nog wel spannend wie nog meer op het  podium stond. Uiteindelijk werden Henri en Daphne Boere tweede met één punt voorsprong op de nummer drie, Bart en Jan van den Hondel.

Het was weer een mooi weekend zeilen in die houten sloep en met mijn huisgenoot heb ik afgesproken dat we voor de revanche gaan. Wordt vervolgd.

Tim Rijfers, 4179

 

Zie voor meer foto's: 2024 05 19 Goudse zeilweek | Flickr

Zie voor de uitslag: Uitslagen 2024 – 81e Goudse Zeilweek 18 en 19 mei 2024


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U