Van uw voorzitter (5)

Van uw voorzitter (5)

Geplaatst op 30-10-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Voorzitter

Het einde van het seizoen dient zich aan en dus blikken we vooruit naar 2020 en… het jubileumjaar 2021. De Zestienkwadraat bestaat dan 90 jaar en dat zal niet onopgemerkt blijven !

Vooruitblikken doen we nadat goed achterom gekeken is. Waar komen we vandaan, wat zijn de recente ontwikkelingen, wat gaat goed en wat kan beter, hoe doen onze collega-klassen het en wat verwachten onze huidige en… aankomende leden.

Wat de wedstrijdevenementen betreft gaat het uitstekend. Natuurlijk zijn er evenementen die minder in de belangstelling staan en daar moeten we kritisch naar kijken, maar gelukkig zien we een goede deelname aan de populaire series.

In “Van uw voorzitter (4)” blikte ik vooruit naar het NK op Sneek en schreef over de vernieuwde opzet en de op het Starteiland geconcentreerde organisatie. Met een mooie 50 deelnemers doen we het beter dan vorig jaar en stukken beter dan vrijwel alle andere klassen. Tel daarbij op dat er ruim tien deelnemers niet bij konden zijn vanwege vakantie, werk en andere/bijzondere omstandigheden, dan sterkt dat mijn overtuiging dat we in de toekomst weer naar méér dan 60 deelnemers gaan. Deze “Sneek 2.0” was een schot in de roos. Ik verwijs graag naar het verslag van Bob Heineke en mocht u een deelnemer spreken… vraag er maar eens naar.

Heeft u – tijdens de Sneekweek - het artikel in de Leeuwarder Courant gelezen..? Het interview met Jaap Jongsma en Klaas ’t Hoen..? Zéér de moeite waard om alsnog te doen, zie: https://www.sneekweek.nl/home/de-zestienkwadraat-gaat-nooit-verloren.htm?steID=8&itmID=18865

Een positieve kijk op de huidige beweging in de watersport en de overtuiging dat er weer tijden van groei gaan komen. Dat de Zestienkwadraat dankzij haar bijzondere eigenschappen fier overeind is gebleven en ook zal meedelen in de groei, daar hoeft niemand aan te twijfelen.

Een week ná het NK 16m2 heb ik als bemanning meegedaan aan het NK Pampus op de Beulaker. Er zijn meerdere kwadraatzeilers die ook een Pampus (ter beschikking) hebben of meevaren in een Pampus en dat maakt het extra interessant – zeker als voorzitter - om allerlei aspecten van de boot, het varen, de sfeer en een evenement als een Nederlands Kampioenschap te vergelijken met onze klasse. Ook de Pampus is een prachtig en waardevol (en -vast) stukje Hollands Glorie die zich na 85 jaar mag verheugen in een gezonde populariteit. Verschillen zijn er uiteraard. Ik zal daar bij gelegenheid op terug te komen.

Nog in het verschiet liggen de Wiedebokaal op de Belterwiede, de SeizoensFinale op Nieuwkoop en de Primus Inter Pares op Loosdrecht. Prachtige evenementen om bij te zijn. Voor laatstgenoemd evenement zijn er nog enkele plaatsen vrij voor booteigenaren die het leuk vinden om met verschillende kampioenen korte wedstrijden te varen. Altijd een prima sfeer en een geweldige etalage voor onze klasse.

En dan…. Ja dan breekt de “winterslaap” aan. Niet voor de mensen die van alles aan hun boot willen klussen en zeker niet voor bestuurs- en commissieleden, laat staan voor laatstgenoemden die ook het eerste van plan zijn.

In de herfst- en wintermaanden is uw bestuur en haar commissies druk met onder meer de evenementen kalender, het overleg per evenement met mede-organiserende verenigingen, het Watersportverbond, de Kwadraat & Praat 2020, de algemene ledenvergadering, Boot-Holland en de Hiswa.

Bewust zeg ik hier ‘evenementen kalender’ en niet ‘wedstrijd kalender’ want ja, het gaat volgend jaar dan echt gebeuren… naast de vele wedstrijd-evenementen komt er een heus toerweekend ! Een enthousiaste werkgroep heeft in no-time een prachtige route en programma in elkaar getimmerd waarbij de sociale beleving de rode draad vormt. Géén wedstrijd-element, nee, het wordt een toertocht van vrijdag lunchtijd t/m zondag, over mooie Friese wateren waarbij veel tijd is voor samen happen, drinken en kletsen. De eerste editie kent een maximum aantal boten dus… meld u snel aan zodra concrete informatie volgt.

We hebben dit jaar al aardig wat nieuwe leden kunnen bijschrijven en – als u het mij vraagt – gaan ooit weer de 300 passeren. De ledenadministratie wordt constant bijgewerkt door onze nieuwe secretaris Wim Pap, Mocht er onverhoopt toch een foutje zitten in uw gegevens of bent u recent verhuisd, stuur dan a.u.b. even een mailtje naar Wim (siraterces.[antispam].@16m2.nl).

Graag doe ik nogmaals een oproep aan de vaste bemanningen die nog geen lid zijn maar meegenieten van alles wat de klasse-organisatie voor hen organiseert en regelt, om hun steun te betuigen en lid te worden. Het lopende jaar is gratis en daarna betaalt u slechts 17,50.

De eerste ideeën voor het 90-jarig jubileum zijn gekomen en ja, we gaan er een mooi feestjaar van maken. De organisatie kost veel tijd en dus zijn extra handjes méér dan welkom ! Meld u aan en geniet mee van de voorpret.

De oproep voor de opvolging van Elise Gruber en Mijke Wijnroks, onze webmasters en redacteuren van de Kwadraat & Praat en de nieuwsbrieven, heeft nog geen kandidaten opgeleverd, helaas… Als u denkt “misschien wel leuk om iets in te betekenen”, weet dan dat u met open armen wordt ontvangen. Kennis en ervaring zijn mooi meegenomen… inzet en enthousiasme zijn echter veel belangrijker !

Heeft u andere ideeën ter verdere groei van onze klasse ? We zijn kerngezond maar kunnen (altijd) beter worden, dus zeg het maar…

Nog veel vaarplezier in de laatste weken/maanden van een weer prachtig seizoen. Geniet van onze ongeëvenaarde Zestienkwadraat !

Reinout Klapwijk

2019-09-12


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U