Van uw voorzitter (10)

Van uw voorzitter (10)

Geplaatst op 16-10-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Reinout Klapwijk

In de vorige “Van uw voorzitter” (juni 2020) schreef ik dat het de goede kant gaat op met de Corona maatregelen en er misschien al vóór 1 september evenementen verzeild mogen worden. En zo ging het… met een fantastisch NK op de Beulaker, eind augustus.

Dat we inmiddels in de voorspelde tweede Corona-golf zitten en niemand weet of en zo ja welke impact dit ongrijpbare virus op het komende seizoen gaat hebben doet mij beseffen hoe fijn het is dat we dit jaar toch nog een paar mooie evenementen hebben gevaren.

De evenementen kalender voor 2021 is in concept klaar en goed gevuld. We gaan er vooralsnog vanuit dat we weer ouderwets vanaf Pasen ons hart kunnen ophalen. Het is nog even wachten op de bevestiging van een paar verenigingen maar zodra die binnen zijn wordt de kalender gepubliceerd.

NK, wat vond men ervan ?

Sprak ik in juni nog over een enquête om de belangstelling te peilen, dan kan ik nu schrijven over de feedback die we van de deelnemers kregen. Van 51% van de 47(!) deelnemers om precies te zijn.

In rapportcijfers is uitgedrukt wat men vond van verschillende aspecten, waaronder:

- In één groot veld varen ipv in twee groepen, kreeg gemiddeld een 7.0.

- Een gate na het kruisrak ipv een enkele boven-ton en spreader, werd met een 7.7 gewaardeerd.

- Het NK in 3 dagen werd beloond met een 8.0 terwijl in 4 dagen, zoals normaal gesproken gebeurt, een 7.7 krijgt. Het maakt blijkbaar niet veel uit.

- Dat we totaal 10 wedstrijden in 3 dagen gevaren hebben krijgt een 8.4.

- Geen walprogramma, vanwege de Corona maatregelen, wordt als een absoluut gemis gezien. Het cijfer 3.5 spreekt boekdelen. Hopelijk volgend jaar beter.

- De Beulakerwijde als wedstrijdwater voor het NK Fleetracen (NK Sprint is hier niet aan de orde) krijgt een 8.8. Ter vergelijking: Sneekermeer en Loosdrecht respectievelijk een vergelijkbare 8.5 en wat minder positieve 6.8.

- Dit NK krijgt al met al een eindcijfer 7.9 en dat lijkt me goed en reden genoeg om iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt nogmaals te complimenteren en… te bedanken !

90 Jarig jubileum, 14, 15 en 16 mei 2021, uw hulp is goud waard…

Wat kunnen we al verklappen…

Drie dagen, een vol programma van reguliere wedstrijden op vrijdag en zondag en speciale wedstrijden op zaterdag. De zaterdag zullen we vele oud leden verwelkomen en… een ieder die overweegt om in onze klasse te stappen. Natuurlijk is er geen leeftijdsgrens en mikken we op jonge mensen (jongens, meiden, jongemannen en -dames) die op het punt staan om door te groeien vanuit de jeugdklassen.

We rekenen op uw enthousiasme om een ieder in uw omgeving die hiervoor in aanmerking komt te attenderen op deze uitnodiging. Vergeet ook niet onze oud-leden te wijzen op het aanstaande jubileum en hun namen aan ons door te geven. Wij zullen ze uitnodigen. Voeg een mailadres, telefoonnummer of woonplaats toe als u dit weet. Weet u dit niet dan is de naam nog steeds van harte welkom en gaan wij proberen de contactgegevens te achterhalen.

Zie voor meer informatie onze Jubileum site.

Het Watersportverbond in beweging…

Ons Watersportverbond werkt hard aan vernieuwing. Wellicht heeft u gehoord van medewerkers die vertrokken zijn, van Delta Lloyd (hoofdsponsor) die na te zijn overgenomen hun ondersteuning moesten stoppen en zeer waarschijnlijk heeft u meegekregen dat het systeem van wedstrijdlicenties en certificaten (registraties van meetbrieven) op de schop is gegaan.

Om met het laatste te beginnen… het dit jaar ingevoerde systeem stuitte op veel weerstand vanuit de watersportverenigingen en klasse-organisaties. Er is een door het IOC/NSF opgelegde plicht dat alle personen die deelnemen aan georganiseerde wedstrijdsport geregistreerd worden. Dit heeft alles te maken met wangedrag (vandalisme, doping, intimidatie, discriminatie etc) in de sport en de aanspreekbaarheid van organisaties en personen. Veel aspecten hiervan komen we in het zeilen niet tegen, gelukkig, maar zoiets als veiligheid valt hier ook onder en daar hebben we helaas wel een paar trieste voorbeelden van. Het ingevoerde systeem wordt opnieuw onder de loupe genomen en naar verwachting miv 2021 bijgesteld.

Enkele jaren geleden is een onderzoek uitgevoerd “Herkenbare Meerwaarde” waaruit het huidige bestuur lessen trekt om het Watersportverbond méér zichtbaar, beter dienstbaar en financieel gezonder te maken. Het bestuur is per ALV 2020 versterkt met interim voorzitter Ernst-Jan Broer (Regenboog zeiler) en penningmeester Wouter van Catz (uit onze 16m2 familie). Er wordt kritisch gekeken naar de inspanningen die geleverd worden en de aansluiting hiervan op de behoeften van de verenigingen en hun leden. Met de maatschappelijke veranderingen en hun impact op de watersport staan vrijwel alle verenigingen en dus ook het Watersportverbond voor de vraag hoe hierop in te spelen en het bestaansrecht te behouden. Werd de zeilsport decennia geleden verrijkt met windsurfen (een hype wat veel nieuwe watersporters opleverde), zo zien we nu kite-surfen en suppen als “nieuwkomers”. Hoe gaan deze zich ontwikkelen en structureel nestelen binnen de watersport en wat betekent dit voor watersportverenigingen en het Watersportverbond ?

Dat de motorbootvaarders een numeriek groter deel van de watersporters uitmaken betekent dat ook hier een enorme uitdaging ligt voor het Watersportverbond om een rol te vervullen die past bij de behoeften van vandaag en anticipeert op de komende veranderingen.

Voor onze klasse is belangrijk wat het nieuwe Platform Wedstrijdzeilen gaat betekenen. Deze sectie van het Watersportverbond, onder voorzitterschap van Max Blom, heeft de dialoog met alle klasse-organisaties opgestart en een 10-tal avonden georganiseerd om uit te wisselen wat leeft, welke verbeteringen men ziet etc. Dit alles met het doel om méér mensen aan het zeilen en uiteindelijk ook het wedstrijdzeilen te krijgen. De eerste avond was met onze klasse-organisatie en die van de Regenboog, Pampus en 30m2. Een interessante oriëntatie waarbij lang is stilgestaan bij de vraag hoe we de aanwas en verjonging kunnen stimuleren, hoe de licentie perikelen opgelost kunnen worden (zie boven) en wat klasse-organisaties individueel, tezamen en met het Platform kunnen doen om het zeilen en wedstrijdzeilen te verbeteren. Door de verscherpte Corona maatregelen moesten een aantal avonden uitgesteld worden maar hopelijk verzuurt niet wat in het vat zit en leidt deze gezamenlijke inspanning tot gezonde groei van onze mooie sport !

Blijf gezond en graag tot snel ziens ergens op of langs het water !

 

Reinout Klapwijk

2020-10-15

PS: wat denk jij dat er moet gebeuren om aanwas en verjonging te stimuleren in de zeilerij en in het bijzonder in onze klasse? Mail jouw ideeën naar rettizroov.[antispam].@16m2.nl  


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U