Verslag 90 jarig 16m2 jubileum evenement

Verslag 90 jarig 16m2 jubileum evenement

Geplaatst op 20-06-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jens en Aaltsje

Verslag 90 jarig 16m2 jubileum evenement 2022 op Grou,  door de ogen van Jens Jongsma en Aaltsje de Boer (16m2 4419)

Wij vonden het ontzettend leuk dat het 90 jarig jubileum evenement - na eerder uitgesteld te zijn - dit jaar toch echt door ging. En wat hadden we er, al geruime tijd, zin in! Met 34 boten op de deelnamelijst gingen wij het weekend in. Zoals u kunt lezen een magere opkomst, er is nog geprobeerde de deelname wat op te krikken, met bovenstaand aantal boten als eindresultaat. Desalniettemin hebben de aanwezigen er met elkaar een geweldig feest van gemaakt. Zowel op als naast het water!

Het weekend startte voor ons op donderdagochtend met een ontbijtje op de dijk in Lemmer, waar de skûtsjes bezig waren met de start van het Lemmer Ahoy weekend. Na de eerste wedstijd te hebben gekeken zijn we naar Grou vertrokken. Route Lemmer – Grou is voor mij (Jens) de dagelijkse rit naar het werk, dit keer voelde het toch iets anders ;). Met de kwadraat achter de auto, tassen en boodschappen ingeladen en een baas humeur mee. Gaan met die banaan! Bij aankomst stond de crew van Frisia al klaar om de aanwezige boten te takelen, goed voor elkaar. Ook waren er in samenwerking met de gemeente boxen vrij gehouden waar alle kwadraten en moederschepen konden liggen. Wij hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Volgens ons een geslaagd experiment dat door een ieder zeer goed is bevallen.

Na een gezellig donderdagavond aan boord van het moederschip, ontwaakten wij de volgende ochtend op een wel erg winderige vrijdag. We wisten dat er een goede kans bestond op een pittige wind en de voorspellingen kwamen uit. Er stond wind, veel wind! Lemmer Ahoy en de kleine sneekweek werden beiden die dag niet gevaren, maar bij ons….
Vol goede moed bereiden, bijna, alle teams zich voor op - wat later bleek - één zeer spectaculaire wedstrijd!
Kwadraten vol met water, fokje bak, bikkelen, vol in plané en omslaan, maar toch ook weer niet  (Jeroen en Wendy). Van de laatstgenoemde is overigens een prachtige serie foto’s gemaakt.

Na de eerste wedstrijd kwamen we aan de wal voor een welverdiende en goed verzorgde lunch, dank voor de dames van het Zeilcentrum/Paviljoen Prikmar. Er werd al vrij snel meegedeeld dat de middagwedstrijden niet verantwoord waren om gezeild te worden. Een kort rondje langs de zeilers deed blijken dat iedereen het hier wel mee eens was. Na de lunch was er ruimte voor iedereen om even lekker zijn eigen gang te gaan. Om 16.30u liep het zeilcentrum weer vol voor een gezellig “happy hour”, met aansluitend natuurlijk de bekende verloting en het gezamenlijk diner. Alle avonturen van de ochtend werden uitvoerig besproken onder het genot van een hapje en een lekker drankje. Onder de bezielende leiding van ons - afscheid nemende - voorzitter en zijn assistent Erik Greenfield werden er vele prijzen uitgereikt tijdens de verloting. Hierbij dank aan een ieder die er voor heeft gezorgd dat er zoveel mooie prijzen beschikbaar gesteld waren. Er werden twee hoofdprijzen uitgereikt; een nieuwe giek - aangeboden door de firma Tijsterman uit Nieuwkoop - gewonnen door Rogier Slopsema (4320) en een nieuwe fok - aangeboden door Zeilmakerij Molenaar -ging naar Gooitzen Boonstra (4266).

Door naar de Zaterdag. Gastendag! Ook voor deze dag was een mooi programma samengesteld. In de ochtend 2 reguliere wedstrijden en in de middag werden er 2 korte wedstrijdjes georganiseerd waarbij gasten/liefhebbers/genodigden mee konden zeilen in de 16m2. Er stond wederom een stevige bries.
In de ochtend mochten de wedstrijdteams nog even flink aan de bak, want na deze 2 wedstrijden werd ook de Gold en de Silver fleet bekend gemaakt. In ons beleving werden er wederom prachtige wedstrijden gezeild! Een mooi eerste kruisrak op het Pikmeer, een gaaf stuk planeren op de Wijde Ee en het opkruisen door de Tiinje om op het Pikmeer weer te finishen. Schitterend om door zo’n mooie omgeving wedstrijden te mogen varen.
Genoeg sentimenteel gepraat over de omgeving etc. ;), er werd gestreden! Gestreden om elk plekje, bakboord-stuurboord situaties in de tiinje en ga zo maar door.
Het resultaat was terug te zien in de verdeling van de Gold en Silver. De top 5 op de zaterdag:

1.     4109    Erik Kort & Marcel Huitema                                      

2.     4451    Theo Dik & Daniël Folkersma                                    

3.     4365    Klaas ‘t Hoen en Brechtje van der Werf

4.     4419    Jens Jongsma & Aaltsje de Boer

5.     4328    Thijs & Roan Kort

De wind nam in de middag ietsjes af, maar desalniettemin bleef er een behoorlijk wind waaien, waardoor er 2 korte wedstijdjes met de gasten werden gevaren. Wat een genot om al die lachende gezichten op het water te zien. Voor ons was dit wel een extra bijzondere middag, omdat mijn (Aaltsje’s) vader met ons mee aan boord ging. Het was wel wat voller aan boord zo met z’n drietjes. Best heel gezellig, maar toch ook wel aan de krappe kant, vooral bij een overstag ;)  Aaltsje haar vader had speciaal de laatste dag van wandel Elfstedentocht afgezegd om deze dag in Grou aanwezig te zijn. Hij keek al weken enorm uit naar deze dag. Extra leuk was het dan ook dat hij met de hoofdprijs  - over de twee wedstrijden - naar huis ging. Kort samengevat: een bijzondere geslaagde middag!

Na de middag wedstrijden was het wederom tijd voor een gezellig Happy Hour en een gezamenlijk diner. ’s Avonds gingen - onder de muzikale begeleiding van de Pasted Copies - de voetjes nog even van de vloer! De sfeer zat er lekker in, en de dansmoves ook ;) Kortom wij kunnen terugkijken op een heerlijke dag!

De zondag: Strak schema!
Er werden 3 potten achter elkaar aan gezeild, een iets rustiger weertype, maar nog wel een aantal verraderlijke vlaagjes. Deze dag werd dus verzeild in een Gold en Silver groep. Dat uiteindelijk de beste over zo’n weekend de serie wint bleek ook deze editie. Erik en Marcel schreven dit prachtige evenement op hun naam. En hier zit toch wel een bijzonder verhaal aan vast.

Erik en Marcel zeilden dit weekend in de 4109. De 4109 is de toerboot waar vader Wiebe Kort - ons in 2021 helaas ontvallen - jarenlang zijn tochtjes in maakte rondom de Grouster wateren. Afgelopen winter is er in stilte gewerkt om deze boot wat meer voor wedstrijden in te richten. En nu op Grou, in deze boot, wordt er door zoon Erik het jubileum evenement gewonnen. Prachtig!  De wisseltrofee maakt het verhaal misschien nog wel iets specialer. Vorig jaar, 2021, kwam voormalig 16m2 zeiler Wietse Cuperus bij mij (Jens) met een wisselprijs van het vroegere Herfstevenement van de Hendrik Bulthuis groep. Deze prijs werd destijds aangeboden door Zeilmakerij Kort & Smits. En werd nu sinds jaren weer uitgereikt, ook aan zoon Erik, de wisselprijs zal vanaf deze editie als aan alle jubileum evenementen verbonden zijn.

En toen waren we alweer aan het einde van een prachtig weekend. Wij hebben genoten van iedereen die aanwezig was, de fantastische organisatie en het fanatieke zeilen.

Tot snel op het Water,

 

Jens en Aaltsje
4419.


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U