Wat bleef, is de Jazzband van Jan Krom......

Wat bleef, is de Jazzband van Jan Krom......

Geplaatst op 06-05-2024  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Pieter Lanser

Gouwe Ouwe 2024

4-5 mei 2024

De Gouwe Ouwe werd dit jaar voor de 41-ste keer op Kralingen verzeild. Het is de oudere tegenhanger van het Houtevenement in Friesland. Ooit deden er ook Pampussen, Vrijheidjes en Sharpies aan mee. Het kan er op Kralingen vriendelijk aan toe gaan en serieus. Zo herinner ik me, pakweg twintig jaar geleden, een Sharpie die zowel door de stuurboord als door de bakboord huid van een Regenboog was heen gevaren. Ook voor een Regenboog geldt: stuurboord wijkt altijd voor bakboord.

Beproefde formules moeten met de tijd worden aangepast aan nieuwe wensen. Werden in het verleden altijd twee, vaak heel lange wedstrijden op een dag verzeild, dit jaar stonden er per dag drie, betrekkelijk korte wedstrijden op het programma. Wat mij betreft een verbetering.

Waar de gemeente Rotterdam in het verre verleden dit evenement nog wel eens sponsorde, was die geldstroom nu omgekeerd. Rondom de hele Kralingse Plas geldt sinds kort betaald parkeren. Tarief € 2,00/uur. De zeilers hebben met elkaar tussen de € 1.000,- en € 1.500,- naar de gemeente Rotterdam gebracht. De parkeerkosten overschreden in veel gevallen het inschrijfgeld. Er werd driftig op kenteken gecontroleerd. Of de gemeente zondagmiddag na het takelen clementie toonde, was me niet duidelijk. Je moet al die auto’s en boten op dat moment wel ergens laten …..

Ooit was er een high tea met de fine fleur van Rotterdam. De hoofdprijs bestond uit een zeer belegen wisselprijs en jan-krom-band-kralingen-2024een fles uiterst venijnig Schiedams kruidenbitter: Haps sap. Wat bleef, is de Jazzband van Jan Krom, hoge Rotterdamse bomen die veel wind vangen, de immense windwakken, de voor-de-windse starts en onberekenbare schiftingen. De Gouwe Ouwe is vooral folklore, een prettig soort folklore.

Dan de wedstrijden. Daar valt veel over te schrijven. Zeilers die stelselmatig gepiepeld werden. Zeilers die met een privé-vlaagje 100 meter voorsprong namen. Zeilers die op een bezeild rak naar de keerboei voor de finish een achterstand van 300 meter voor 90% dichtvoeren. Zeilers die zich meer met de O-jollen bezig moesten houden dan met 16m2-en. Zeilers met twee eerste plekken toch geen hoofdprijs wonnen. Zeilers die op enig moment eerste lagen, dan afzakten naar de laatste plaats en toch weer derde werden. Of in omgekeerde volgorde.

Wat mij zelf betreft. Ik besloot op vrijdag de boot al in het water te laten. Hij kwam vers uit de winterstalling en dan is controle van alle vitale onderdelen wel handig. Het miezerde, maar de voorspellingen voor temperatuur en zon voor het weekeinde waren gunstig. De wind werd ingeschat op 2Bft. En dan weet je het wel op Kralingen. Bij het hijsen van de fok verscheen er op zaterdagochtend een zeer gekreukt doekje. Blijkbaar had ik in oktober de nieuwe fok in het foedraal gedaan en niet de reserve. Met zo weinig wind doet dat er verder weinig toe, denk ik dan maar. Zeil maar vooral de goede kant op en vermijd de windwakken. De eerste wedstijd begon met een mooie start, ware het niet dat Arjan de Groot en Ruud Heisterborg onder ons doorliepen alsof we lucht waren. Arjan won de wedstrijd met overmacht. Met wat geluk dreven we in het laatste rak naar de finish nog net over Reinout heen. De tweede wedstrijd liepen we voortdurend achter de feiten aan. Steeds haalden we zeilers in, die we bij de windstiltes van de bovenboei weer moesten laten voorgaan. Of er op zaterdag nog een derde race gevaren zou worden, bleef lang ongewis. Ewout had de langste adem. Boven Brabant ontwikkelde zich een buienfront. Op weg naar huis begon het in Ridderkerk al te regenen en dat bleef zo tot Den Bosch. Pas om 23.00 uur werd het droog. Veel weilanden stonden blank. De zeilers waren, onlangs de wat langere race, nog juist op tijd binnen. Ons

slechtste resultaat uit drie wedstrijden was een zesde plek. We stonden zesde in de tussenstand. Er kon op zondag nog van alles gebeuren….

Zondag legde Arjan met drie tweede plekken de basis voor zijn overwinning. Daar hebben wij weinig van meegekregen, want wij finishten tweemaal als eerste en toen hij in de laatste race als tweede was gefinished lagen wij nog in een ver windwak. Alleen de mensen met een goed geheugen wisten hoe de tussenstand na vijf wedstrijden was. Wij maakten ons daarniet zo druk om. Een dubbelslag behaalden we vorig jaar ook al eens. Ons doel was bereikt.

In de laatste race ging bij ons zo ongeveer alles mis wat er mis kon gaan. Op enige moment dreigde mijn bemanning zelfs naar de haven te gaan peddelen. De wind was er helemaal uitgekakt. Het was zelfs onduidelijk of we nog voor donker de haven zouden bereiken. Dat alles hoort bij de Gouwe Ouwe.

Uiteindelijk hebben de beste zeilers gewonnen. Arjan en Ruud op het hoogste podium en Ewout en Anne daar een stapje naast. Chapeau, mannen! Ware cracks laten zich niet uit het veld slaan door de grillen van de wind, die Kralingen zo berucht maakt. Bepaalde tradities verdienen het om te worden behouden. De Gouwe Ouwe is er een van.

Pieter Lanser

 

Uitslag:

uitslag-gouwe-ouwe-2024


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U