Wiedebokaal 2023 en Tennesee Whiskey

Wiedebokaal 2023 en Tennesee Whiskey

Geplaatst op 02-10-2023  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Wesley Ladage

Wiedebokaal, Belterwiede, 23 en 25 september 2023  

 6:15u gaat de wekker, normaliter snooze ik nog 3 x maar dit keer doe ik dat maar 1 keer. Ik heb zin, ben soort van opgewonden en sta fris op. Rond 7:15u zit ik in de auto en op het moment dat ik de rijksweg oprij zie ik de zon opkomen. Mooi rood omringd van lichtblauw naar nog donkerblauw met hier en daar een klein wolkje. Ik was al in een fijne staat maar hier krijg ik echt energie van. Met een bak koffie in mijn hand luister ik Tennessee Whiskey, wat een heerlijk moment, op naar een heerlijk zeilweekend.

Dit keer zonder mijn vaste maatje Barry, zijn bedrijfsleidster is op vakantie en moest dus zelf aan de bak. Gelukkig kon Jan de Haan nog bemanning voor me vinden. Johan Annema, normaliter hulp in een rescueboot, zijn dochters aan het promoten in de optimisten, vond het leuk om een keer wedstrijd te varen in de 16m2.

Voor aan het terrein werd ik opgevangen door parkeerwachters, nee ik zeg het niet goed, behulpzame vrijwilligers die ons hartelijk welkom heten en ons van instructies voorzien hoe het logistiek geregeld is. Wat goed georganiseerd. Al snel kwam Johan aangewandeld en begroette zich erg positief. Mijn eerste gedachte was ‘oh wat ben ik blij dat er wat wind staat dit weekend’, Johan is net als ik geen lichtgewicht en met de laatste wedstrijden zonder wind in het achterhoofd, begrijpen jullie wel wat ik bedoel.

Al heel snel lag het bootje in het water en klaar voor gebruik. Bij de Belterwiede voel je je op de een of andere manier altijd direct op je gemak. Mensen zijn vriendelijk, maken een praatje met je en geven echt gevoel dat ze waarderen dat je er bent. Na een kort palaver van Dirk gingen we snel het water op. We moesten immers even aan elkaar wennen en ik moest Johan natuurlijk wegwijs maken hoe het werkt op een 16m2 en uitleggen wat ik van een bemanning verwacht bij bepaalde manouvres. Dit is met nieuwe bemanning altijd even aftasten maar in dit geval ging dat heel soepel. Johan zijn mindset gezet op ‘ik wil en ga veel leren dit weekend’ en dat is natuurlijk het beste wat er is.

Al redelijk snel hing het waarschuwingssein in het startschip en iedere kwadraat zocht zijn plekje. 20 seconden voor het startsein zag je al veel beweging en probeerde iedereen met vaart onder de startlijn te blijven. Je raadt het al, algemene terugroep, bijna iedereen lag over de startlijn tijdens het startsignaal. Dirk gaf met de U vlag aan dat hij korte mette maakt met dit gedrag en hoopte dat iedereen nu iets minder opgefokt zou zijn. Nou, ik kan je vertellen dat het er nog heftiger aan toeging. Ik weet even het nummer niet, misschien ook maar beter voor dit stukje ook, maar 20 seconden voor start wilde iemand nog over mij heen maar wel zo dat hij onder de startlijn wilde blijven. Het gevolg was een mooi basgeluid. Mijn verstaging staat redelijk strak en die nam hij in deze manouvre mee met zijn giek. Toen ik er wat van zei kreeg ik nog een vragende blik naar me toe, ik dacht zozo dit gaat me een weekendje worden, de strijdbijlen liggen op het dek. Zelf heb ik er niet veel meer van meegekregen maar ik was blij dat ook dit een algemene terugroep was. Nog geen wedstrijd gevaren en nu al een derde start, met zwarte vlag, en jahoor we konden eindelijk op weg. Een mooi eerste kruisrak kwamen boten van zowel bakboord als stuurboord tegelijk aan, wij als derde dus dat voelde goed. We konden dit goed aanhouden en in het laatste kruisrak nog 1 bootje ingehaald, 2de, een goed begin.

Na de tweede finish kregen we tasjes met heerlijk gesmeerde broodjes en konden we genieten van een lange pauze waarna we nog 2 wedstrijden gevaren hebben. Toen ik rond 16:15u in het zonnetje op het terras van ‘aan het Wiede’ m’n eerste wijntje kreeg had ik toch wel echt een geluksmomentje. Wat een mooie dag. Mooi weer, flinke wind, leuke wedstrijden, goede resultaten, een wijntje en gezellige mensen om me heen, wetende dat dit de eerste dag is. Dit is GENIETEN en de reden waarvoor ik dit zo leuk vind.

Ook het diner was gezellig, het eten goed en echt vriendelijke bediening. Na genoeg wijn en Amaretto toe zijn we optijd naar ons bedje gegaan. 5 minuutjes rijden bij een B&B waar de volgende ochtend een heerlijk ontbijt klaarstond. Ik heb begrepen dat dit niet bij iedereen zo was, daar was het antwoord, nee in het weekend geen ontbijt?.

Windfinder gaf de tweede dag meer wind op echter is deze nooit gekomen. Met iets minder wind konden we wel nog 3 mooie wedstrijden varen. Zelf ervoer ik grote windschiftingen en was het lastig voorin te varen, de verschillen waren groot en een foutje werd goed afgestraft. Johan is mijn fanatisme waarschijnlijk niet ontgaan, als het niet lukt kan ik soms wat kortaf zijn. Gelukkig bleef hij rustig en bleef hij gefocust. Echt een fijne bemanning. De uiteindelijke winnaars hadden dat probleem niet vandaag en zagen het duidelijk beter, heel knap.

Na de wedstrijden werden de boten weer soepel het water uitgehaald en moesten we heel even wachten op de prijsuitreiking, er was blijkbaar een protest ingediend. Alle vrijwilligers werden bedankt en na de uitreiking van de splashes mochten Johan en ik naar voren om de derde prijs in ontvangst te nemen. Vader en dochter Jongsma kregen de tweede prijs en Henri en Reinier mochten op het hoogste blok de eerste prijs in ontvangst nemen. Mannen gefeliciteerd!

Voldaan reed ik terug richting Rotterdam, terugdenken aan een heel mooi weekend. Bedankt alle vrijwilligers en medewerkers van de horeca voor het ontvangst en moeite die jullie erin gestopt hebben! De Wiedebokaal is en blijft een van de leukste evenementen die er zijn!

Vriendelijke zeilgroet,

Wesley Ladage

 

Voor de uitslag klik hier

Voor een aantal sfeerfoto's klik hier


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U